De toekomst van AI-gedreven projectmanagement: trends en voorspellingen

Gartner heeft voorspeld dat 80% van de huidige projectmanagementtaken tegen 2030 zal zijn weggevallen door het gebruik van artificial intelligence. AI heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de projectmanagementsector, maar om er optimaal van te profiteren moet een organisatie de opkomende technologietrends voorblijven.

Welke impact zal AI naar verwachting hebben op projectmanagement?

Het implementeren van AI kan helpen om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren, wat leidt tot hogere slagingspercentages voor projecten. Er wordt verwacht dat AI in de toekomst onder andere invloed zal hebben op projectmanagement de volgende manieren:

  • Administratieve taken automatiseren: AI kan terugkerende taken automatiseren, helpen bij het produceren van rapporten en projectdocumenten en het plannen van teamvergaderingen. In de nabije toekomst wordt verwacht dat het merendeel van deze taken uitsluitend door AI zal worden beheerd, waardoor projectteamleden tijd besparen en zich op belangrijkere onderdelen van hun rol kunnen richten.
  • Snellere identificatie van startklare projecten: Statistieken tonen aan dat momenteel 70% van alle projecten mislukken. Maar door AI en voorspellende analyses te gebruiken om de projecten aan te bevelen met het hoogste verwachte succespercentage, kunnen organisaties begrijpen op welke projecten ze hun inspanningen moeten richten.
  • AI wordt onderdeel van het team: AI heeft zijn kracht al bewezen bij het assisteren van projectteamleden om de productiviteit te verbeteren. Maar binnenkort zal het worden gezien als een verlengstuk van het team, waar regelmatig op wordt vertrouwd om taken uit te voeren, vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden.
  • Veranderingen in de rol van een projectmanager: Naarmate AI wordt gebruikt om meer van de repetitieve taken van projectmanagers te automatiseren, zal hun rol verschuiven en zich meer richten op leiderschap en strategisch denken, om ervoor te zorgen dat het project in lijn blijft met de hogere bedrijfsdoelstellingen.

Welke stappen kan een organisatie nemen om de curve voor te blijven?

Door technologische ontwikkelingen te omarmen, kunnen projectmanagers efficiënter werken en uiteindelijk betere resultaten leveren. Om opkomende trends in de toepassing van AI voor te blijven, moeten projectmanagers op het volgende letten:

  • Blijf op de hoogte: Lees het nieuws over ontwikkelingen in AI en blijf op de hoogte van opkomende trends in de sector
  • Investeer in training en ontwikkeling: Training kan helpen bij het aanleren van de principes die nodig zijn voor succesvol projectmanagement en kan advies geven om de toepassing van AI te optimaliseren.
  • Experimenteren met AI-tools: Oefen het gebruik van AI-tools met verschillende functies om te beoordelen welke voor hen het meest bruikbaar zijn
  • Continue verbetering aanmoedigen: Omdat AI een technologie is die voortdurend in ontwikkeling is, is het belangrijk om regelmatig uw huidige bedrijfsgebruik te evalueren en na te denken over aanvullende manieren waarop het kan worden gebruikt.
  • Denk na over de ethische implicaties: Er zijn ethische kwesties die moeten worden overwogen bij het implementeren van AI in een bedrijf

Hoe kan PRINCE2® een organisatie helpen om technologie zo efficiënt mogelijk te gebruiken?

PRINCE2® kan een sterke basis bieden in projectmanagement voor professionals die gebruik willen maken van AI. Zo kunnen deze mensen hun capaciteiten vergroten met deze nieuwe technologie.

Lees meer over onze PRINCE2-trainingsopties.