Posted on Categories Dutch

Van het motiveren van teamleden en het faciliteren van duidelijke communicatie tot het nemen van cruciale beslissingen en het omgaan met onzekerheden, sterk leiderschap is de kern van succesvol projectmanagement. En deze vaardigheden zijn niet alleen waardevol bij projectmanagement, 40% van de respondenten in ons onderzoek van 2024 gaf aan dat persoonlijk leiderschap dit jaar de belangrijkste professionele vaardigheid was.

Wat zijn leiderschapsvaardigheden?

Leiderschapsvaardigheden zijn een reeks vaardigheden en kwaliteiten die individuen in staat stellen om anderen te leiden, te beïnvloeden en te inspireren. Deze vaardigheden kunnen in de loop van de tijd worden ontwikkeld en verfijnd door ervaring, zelfreflectie en voortdurend leren.

Enkele voorbeelden van leiderschapsvaardigheden zijn:

  • Communicatie
  • Motivatie
  • Besluitvorming
  • Probleemoplossend
  • Visie
  • Empathie
  • Delegatie
  • Strategisch denken

Hoe kunt u uw leiderschapsvaardigheden verbeteren?

Identificeer uw sterke en zwakke punten

Welke van de bovenstaande vaardigheden vindt u op dit moment goed en met welke heeft u misschien moeite? Zodra u uw verbeterpunten hebt geïdentificeerd, kunt u hier de focus op leggen als ontwikkelingsgebied.

Breid uw netwerk uit

Anderen observeren is een geweldige manier om uw eigen vaardigheden te verbeteren. Door uw netwerk uit te breiden met leiders die u bewondert, kunt u zien hoe zij bepaalde situaties aanpakken, beslissingen nemen en uitdagingen overwinnen. Deze kennis kunt u gebruiken om uw eigen gedrag vorm te geven.

Oefenen, oefenen, oefenen

Als projectmanager krijgt u veel kansen om uw leiderschapsvaardigheden te tonen, maar het is belangrijk om uzelf uit te dagen. Denk na over manieren waarop u uzelf uit uw comfortzone kunt halen om deze vaardigheden verder te ontwikkelen.

Voortdurend leren omarmen

Effectieve leiders zijn altijd op zoek naar manieren om te groeien en zichzelf te verbeteren en geven zo het goede voorbeeld aan hun team. Het lezen van boeken, het bijwonen van branche-evenementen en het volgen van trainingen helpen allemaal om uw kennis en vaardigheden op te bouwen.

Voordelen van goede leiderschapsvaardigheden

Goede leiderschapsvaardigheden hebben een positieve invloed op verschillende aspecten van projectmanagement en dragen bij aan het algehele succes van een project. Het verbeteren van uw leiderschapsvaardigheden zal u helpen om:

  • Een team te ontwikkelen van individuen die eerder betrokken, productief en gemotiveerd zullen zijn om de projectdoelen te bereiken
  • Effectief verwachtingen, doelstellingen en wijzigingen te communiceren om misverstanden en conflicten te verminderen
  • Het op tijd nemen van belangrijke beslissingen te verbeteren
  • Uw relaties met belanghebbenden te verbeteren
  • Een cultuur van creativiteit, innovatie en voortdurend leren op te bouwen

Als u uw leiderschapsvaardigheden wilt verbeteren, is een training in PRINCE2® 7 een goed begin. U zult een goed begrip ontwikkelen van projectmanagementprocessen die u zullen helpen om andere teamleden te begeleiden. Bovendien bevat de methodologie nu een specifiek ‘people’ geïntegreerd element dat gericht is op het ontwikkelen van deze leiderschaps- en teammanagementvaardigheden.

Bekijk onze PRINCE2 7 trainingen en begin vandaag nog met uw training.